.:soft reminder:.

"And if My servants ask thee about Me - behold, I am NEAR; I respond to the call of him who calls, whenever he calls unto Me; let them, then, respond unto Me, and believe in Me, so they might follow the right way" (2:186)

Friday, February 24, 2012

selamat menikah bang pis!

bismillah...







Just for record,
tomorrow is bang pis' menikah day



but,
tomorrow i should be having my 'conference riang'
tomorrow i should be assisting Dr.O for post grad's registration day



and i choose to be with my family inshaAllah.



oh laaaa...
i do not know how things would or could've change after this
but living a life, this is what it takes.



a change.



sooner or later, it's just a matter of time
the way we perceive things, that is the difference.



anyway.
every story has an end.
yet in life every end is just a new beginning.



may be this the end of the so-called bujang story of bang pis' life.
and may be this is the new beginning of another chapter of mine, and others in the family.
may be.



but one certain thing -
there is no accident in life.
what will be, will be - and that is Allah's promise.



He knows BEST.
and surely He will gives us the BEST.
inshaAllah.






p/s: mixed mood. kak anum (bukan nama sebenar) said, that's a symptom of fearing the 'unknown'. haha


p/s2: mabrook as well for puan murni shamsuddin. once a best friend, let's be forever till jannah inshaAllah ;)





Friday, February 10, 2012

chiku's






bismillah... :)



saya kurang pasti waktu menulis post ini harus suka atau cuak. cuak sebab tarikh defense untuk proposal sudah sangat dekat. dan sudah 3 hari berkampung di fakulti dengan
Dokter Pembimbing.









tapi memang seharusnya rasa yang ada itu syukur :)



semalam beliau belikan saya pau perasa ayam untuk sarapan pagi (comel kan? hehe).



semalam dan hari sebelum semalam beliau sepatutnya berehat di rumah, cuti sakit. tetapi beliau memilih untuk menolong saya berurusan dengan inche proposal. dari pagi sampai petang. dan sudah beberapa hari juga beliau terlepas waktu makan tengahari kerana menolong saya.



oh, minggu lepas, saya juga harus bertemu janji dengan beliau. setelah beberapa ketika menunggu beliau samapi dalam keadaan terhuyung hayang. aneh. kerana semua yang mengenali beliau pasti merasa pelik jika melihat orang seperti
Dokter Pembimbing saya berjalan sambil memegang dinding dan meja sebagai sokongan.



beliau jatuh di pejabat kwsp (perhatian: dokter pembimbing saya sudah berusia 60 tahun). dan masih menggagahkan diri untuk meneruskan temu janji dengan saya.



T___T



siang tadi keluar makan tengah hari dengan
Dokter Pembimbing dan beberapa orang pensyarah lain di fakulti. dalam kereta selepas selesai makan, pensyarah yang memandu menghulurkan sejambak (tak tahu jika ini penjodoh bilangan yang tepat atau tidak) kad dengan kata-kata motivasi. seorang lagi pensyarah lain memilih sekeping kad dan membacanya dengan kuat untuk kami semua dengar. dan kata-kata semangat itu membuatkan saya dan Dokter Pembimbing terdiam 2 saat.





----> EVERY MASTER WAS ONCE A DISASTER <----





Dokter Pembimbing: Did you hear that, muna (bukan nama sebenar)?

Saya: yes doctor.








"dan janganlah kamu mengikuti sesuatu yang tidak kamu ketahui. kerana pendengaran, penglihatan dan hati nurani, semua itu akan diminta pertanggungjawabannya.

dan janganlah engkau berjalan di bumi ini dengan sombong, kerana sesungguhnya engkau tidak akan dapat menembus bumi dan tidak akan dapat menjulang stinggi gunung"

(Al Isra' 17: 36,37)








Friday, February 3, 2012

the man i love...

in the name of Allah, my Lord, my everything.





sepatutnya, tanda ingatan ini tidak harus muncul hanya sekali dalam setahun, bila tiba hari lahirnya. hari-hari lain? mungkinkah dia jauh dari kita?






TT___________________________TT






"Sesungguhnya telah datang kepadamu seorang rasul dari kaummu sendiri, berat terasa olehnya penderitaanmu, sangat menginginkan (keimanan dan keselamatan) bagimu, amat belas kasihan lagi penyayang terhadap orang-orang mukmin."
(9:128)








video





tidak perlu kita bahas dan bercerita lagi bagaimana juga apa pengorbanan dia untuk kita. semua itu sudah jelas terang dan nyata dengan nikmat iman juga islam ini. bahagian kita pula, bagaimana? siapa dan di mana dia di hati kita?





semoga cinta kita bukan palsu, yang hanya bermain di bibir. kerana cinta itu sebuah kata kerja. dan kata kerja itu menuntut kita untuk berbuat, beramal, memahami dan menghayati ertinya.





"sesiapa yang menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya dia telah mencintaiku. dan sesiapa yang mencintaiku, nescaya dia akan bersama-samaku di dalam syurga: (HR Anas ra)






ya Allah, jadikanlah aku hambaMu yg terbaik, ummat nabi muhammad saw yg terbaik, anak yg terbaik, mutarabbi yg terbaik, murabbi yg terbaik, kakak juga adik yg terbaik, sahabat, kawan dan teman yg terbaik.





ya Allah, sampaikanlah... sampaikanlah... sampaikanlah....





persembahan olok-olok







bismillah...




jam sudah menunjukkan tepat pukul 9.45 pagi. RED alert! Sumpah kalau lambat keluar, akan terlepas bas dan telat untuk temu janji dengan dokter pembimbing (read: supervisor).




bergelut dengan kantuk dan lelah, hampir satu jam juga bersiap setelah memastikan semua yang perlu dibawa juga di cetak keluar (read: print out) sudah diselamatkan (read: save) di dalam pen pemandu (read: pendrive). dan saya mengambil masa 'ekstra' untuk menunggu inche lappy padam dengan sepenuhnya. okey,tipu. kurang 30 saat menunggu saya memaksa inche lappy untuk padam secara manual.




11.30 pagi, selamat tiba di fakulti. dan sungguh, untuk semua perkara ada alamatnya. ada tanda-tandanya.


contoh:

1. leher membesar tanda kanser
2. sakit perut tanda mahu ke tandas
3. cakap putar-putar tanda kurang keyakinan. mungkin sedang menipu.
4. seorang ibu melahirkan tuannya, tanda dunia mahu kiamat. err
5. dan lain-lain.




tetapi, satu perkara yang saya suka maklumkan (based on empirical studies) LAPTOP ROSAK memang tak ada TANDA-TANDA yang menunjukkan lagi 27 minit dia akan meragam atau mogok lapar! eh -_-"




baikl
ah. itu yang terjadi sebenarnya, hujung minggu yang lalu. esoknya saya ada pembentangan olok-olok kertas kerja (read: mock defense) dan laptop saya padam, tanpa dapat diselamatkan langsung. slides untuk pembentangan olok-olok juga belum siap. apatah lagi draf yang sempurna untuk kertas kerja. oh, sebenarnya ini adalah kali ke tiga sepanjang hayat saya bergelar chiku. (chiku = young and novice researcher). menarik bukan?







tak ada apa pun yang signifikan sebenarnya. laptop sahaja yang rosak. saya masih dalam keadaan baik alhamdulillah. otak, paru-paru, buah pinggang juga jantung hati masih beroperasi seperti biasa. padahal seriyesssssssssssssss stressssssssssss. ingat proposal sahaja akan rasa mahu menangis. eh tak, maksud saya rasa 'teruja' [^^,"]. ehermmnn... (cleaning throat).




tapi inshaAllah, rahmat Tuhan itu luas. ada sahaja cara Dia mahu selamatkan hambaNya TT__________________TT (baiknya Allah). tak tahulah mahu cerita bagaimana. panjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaanng sangat.



ada Dr.O, inche Ammal, Dr.D, Nab (semuanya bukan nama sebenar) yang membantu di saat-saat kritikal. dan yang paling utama, doa dari emak dan juga yang lainnya yang membantu dan melancarkan perjalanan persembahan olok-olok saya. (read: presentation for mock defense).




Allah huAkbar, walillahilhamdh.




kesimpulannya, sabar juga usaha itu tiada batasnya, sampailah ke saat terakhir. jangan pernah berputus asa.




tiada apa yang mampu melemahkan kita, melainkan diri kita sendiri. dan terang sekali (read: apparently) peranan syaitonirrojiim yang sentiasa mahu kita menjauh dari rahmat juga kasih sayang Tuhan. yang mahu kita bersangka yang bukan-bukan kepada yang Maha Mencintai itu.




takut dan risau itu dua sifat yang melemahkan kita. sila jauhi mereka. maksud saya sifat-sifat tersebut. boleh jadi ada orang di sekeliling kita yang boleh menyebarkan viris tersebut juga. maka, tolong jaga minda juga hati kita agar tidak mudah terpengaruh.



untuk itu, kita mesti menanamkan rasa tenang dan yakin. dan keduanya tidak datang percuma. perlu usaha, ilmu juga persediaan. dan yang paling utama, HANYA dengan SEIZIN ALLAH sahaja semuanya berlaku. baik atau buruk. apa yang akan menimpa kita, pasti akan berlaku. begitu juga apa yang tidak akan menimpa kita pasti tidak akan berlaku. yakin dengan rahmat Tuhan!







"pena-pena telah pun diangkat. dan lembaran sudah pun kering"









Wednesday, February 1, 2012

malam yang indah dan manissssssss sekali!





in the name of Allah, my everything, inshaAllah.




okay, i promise to make this short. after all, i have a long 'to-do-list' for my supervisor. kofff.. kofff...!



due to my allergy of numbers and facts, i only remember 2 important dates in my head:


1) 27th January 2012: Mock Defense for Research Proposal

2) 17th February 2012: Defense of research Proposal




that's it. and i forgot about the rest. including what i've tonight somewhere in UPM.




to make long story short, i managed to get myself to UPM after some damage control was successfully done towards my schedule and what not.




and to my surprise, i met my dear guru besar! i mean, headmistress. my real headmistress of al-hidayah school hahaaa (gelak tak sangka. gaya sopan okay)




i was expecting another mak cik there. my dearest jiran belakang rumah. and mashaAllah, she was there! (hey, i'm smiling when writing this... heheeee)




anyway, those figures have really made my day. on top of that, i met all of my maks usrah there and of course, dearest akowat. Allah huAkbar... Allah huAkbar... Allah huAkbar, walillahilhamdh :)








itu je?




it did not stop there. (belum cerita part kuliah yg mengehentak jiwa raga oleh syeikh Jumuah ag eh). remember i mentioned beforehand, i've this loooooooooooooooooooong 'to-do-list' for my supervisor? (well, actually, it wast for her at all. it's my research, so. it's for me then). so i really need to get myself home.









ina (bukan nama sebenar) was very kid to have me berhimpit inside her CLK (cute little kancil) to get back to shah alam (there were 6 of us hokeyyyyyy. can you imagine that?). and this is the peak.




when we were cramping and squatting in and having this chit-chatting and moment of pleasing each other inside the car, one saga was moving slowly, trying to catch us before the main UPM's gate.



adik d: ehh, tu kakak APEX tu kan?
ina
: mana? ohh saga sebeleh?

adik w: ehhh dia macam nak cakap something je, dia turunkan tingkap

ina: ye ke...? jap... (sambil turunkan tngkap. mind you, the car is was still moving)


kakak h: nak balik mana ni?

ina
: shah alam.
kakak h
: kami nak balik shah alam juga, marilah tumpang.




ina stopped by the road, as well as the akh's car (kakak h's husband, and kakak APEX's brother).



so
adik d and i went back to shah alam with TOTAL strangers. though adik d knows she's kakak APEX and such, but the truth is, adik d doesn't even know what is the kakak APEX's name! (apatah lagi kakak h dan akh tersebut! ohh, ada baby juga di dalam kereta) and only on our way home we were bertaaruf and such. fuuuhh!!!!




apa masalahnya sekarang ni?




masalahnya, bayangkan, orang yang anda tidak kenal langsung-langsung boleh tumpang kan anda free2, sampai depan gate rumah (okay, rumah saya tak ada gate. tapi
adik d ada gate hostel, siap ada pak guard ag).




aneh.




tapi dengan iman dan ukhwah, itu tidak aneh. dengan iman dan tanggungjawab sesama muslim, itu bukan kerja gila, sia-sia. dengan iman dan hati yang dididik dengan tarbiah rabbani, akhlak juga amal itu bukan perkara luar biasa.




dan di dalam kereta, saya belajar banyak perkara. sangat banyak. erti pengorbanan dan juga kesanggupan. ahhhhhhh manisssssssssssssssssssssssssssssssnyaaaaaa!



baiklah. mahu tulis banyak, tentang bicara sheikh jumuah especially. tapi remember my loooooooooooooooooooonggg 'to-do-list'? heeeee okey, that's the cue.



semoga Allah berkahi kita semua, sampai syurgaNya!




"Tidak beriman (secara sempurna) seseorang kamu sehingga dia mencintai saudaranya sebagaimana dia mencintai dirinya sendiri" (HR Bukhari, Muslim dan Ahmad)