.:soft reminder:.

"And if My servants ask thee about Me - behold, I am NEAR; I respond to the call of him who calls, whenever he calls unto Me; let them, then, respond unto Me, and believe in Me, so they might follow the right way" (2:186)

Wednesday, March 30, 2011

Hey, It's The Remote laaaa...


In the name of ALLAH, my Lord, my Everything…



p/s1: mind ur time friend...


p/s2: ini post bilingual... hehhh okay, this veru damsel is "applying" her very dear self ^^



Terbakar kampong, nampak asapnya,


Terbakar hati, siapa yang tahu…


Calar di kereta jelas di mata, Calar di hati, siapa yang tahu…




Err. Oh, ok. Sebenarnya, teringat favourite quote Pak Cik Karam Singh Walia, the first verse written. The second one, has some kind of ‘association’ with the first one. Hehhh…




It’s an apology post I’m about to ramble.



To: Inche Kawan Baik Abang Pis (my brother).


-------------> Sorry that I scratched your special edition orange Kelisa’s cute bumper. It’s the gate remote who’s faulty, not my hand. (ehermnn…).


Hari tu balik dari sekolah lambat. Kanak-kanak riang di sana, lain macam pula nakalnya. Memang stress + penat tahap dewa. Dalam perjalanan balik kurang dari 7 minit ke rumah tu pun saya boleh tidur (of course, I can always sleep, anytime, anywhere, at any condition even).



Dah dekat dengan rumah, saya nampak ada kereta Kelisa yang comel lagi anggun dan berkilat metalik terparkir di hadapan pagar rumah. Kereta siapa? Bukan masalah saya (gila selfish). Saya terus menekan butang kuning pada alat kawalan jauh untuk membuka pagar rumah dan tiba-tiba kereta oren yang comel itu ter’gostan’ ke belakang.



OH-OOOOOO….


Peluh-peluh kecil tak kelaur pun sebab saya dalam kereta yang berhawa dingin. Plus, keadaan mengantuk gila yang saya alami masa itu membantutkan deria rasional saya untuk merasakan perasaan CUAK+GELABAH AYAM=KANTOI yang sepatutnya saya rasai. And too bad, I didn’t know whether or not I pressed the right button of the gate remote but I can only see the effect. Or, shall I say,’GREAT IMPACT’ instead? Memang GI-LA.


Mak yang memandu di sebelah dah cemas habis. Saya? Masih bertenang seperti selalu. Sampai di hadapan rumah, pemilik kereta itu dah kelam-kabut dan errr… saya pun tak tahu apa yang beliau rasa. Tapi, menurut firasat saya, dari raut wajah beliau yang mula berubah juga ada nampak macam asap-asap kecil keluar dari celah-celah telinga, saya tahu, saya sudah melakukan KEROSAKAN besar.


Bayangkanlah, kereta yang terparkir elok, dengan break bagai, kena tolak dengan pagar automatic sampai ter’gostan’ ke belakang dan… pagar tu dah scretch kan the whole bumper.



HOMAIGOD…!


Tapi, keluar saja dari kereta, saya tidak terus meminta maaf kepada Inche Kawan Baik Abang, apatah lagi menjenguk keadaan kereta itu, malah saya terus ke bilik dan menyambung tidur.


What’s next? Saya tak tahu.


But each and every time I got home, I will tell Abang Pis to send my ‘BESTEST’ regards and my DEEPEST apology to Inche Kawan Baik Abang for what I did. That’s only after a couple of week later when I discovered that I actually have put their friendship at stake. Err… tapi, mujurlah Inche Kawan Baik Abang tu berJIWA BESAR, tidak terlalu berkira…. ^^(pheewww~~~)



To: Peja (my younger brother)



-------------> Sorry that I scretched your super cool modified little Kancil cute bumper. It’s the gate remote who’s faulty, not my hand. (ehermnn…).


Pagi semalam kelam habis (resulted from my ‘bertenang terlebih’ behavior) sebab ada lagi 10 minit je untuk sampai ke terminal bas untuk balik ke Shah Alam. Dengan barang-barang sampai 3 beg dan tudung yang tak tersarung sempurna, saya dan adik perempuan bergegas masuk ke dalam perut kereta dan……


BANGGGGGG….!


Errrr, apa tu ya?


OH-OOOOOOOOOOOOOOOOO…


Tangan saya tertekan button remote untuk tutup pagar when we didn’t even get off yet.


Pagar automatik dah langgar kereta adik lelaki-----> terribly sampai pagar tu dah terkeluar dari landasan dia and I couldn’t even close the gate. GI-LA. Pagar mak rosakkkk…!!!


Memang. Cari. Fasal.


First, Peja’s ‘second life’ was badly stretched and ‘HURT’. Second, Mak’s automatic gate was somehow unfixable.


-------------------> I’m a DEAD meat.


Yes, that was my first thought. Luckily, I’m about to go back to Shah Alam. So, at least when Mak is home, I’m no longer around. PHEWWWW~


But errr, surely Peja has chewed me out. But hey, it’s the remote la! Not my hand who’s faulty, please~


Ya,


Terbakar kampong, nampak asapnya,


Terbakar hati, siapa yang tahu…


Calar di kereta jelas di mata,


Calar di hati, siapa yang tahu…



And I’m not going to let the third one occur or I’ll seriously have to fix my hand the remote or something.



Everything is fixable and negotiable except the TRUTH that underlies and rationalizes each and every action we take.


“Allah tidak menyukai ucapan buruk, (yang diucapkan) dengan terang kecuali oleh orang yang dianiaya. Allah adalah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. Jika kamu menyatakan sesuatu kebaikan atau menyembunyikan atau memaafkan sesuatu kesalahan (orang lain), maka sesungguhnya Allah Maha Pemaaf lagi Maha Kuasa.” (An Nisaa’ 4: 148-149)


Thursday, March 24, 2011

tarbiah





In the name of Allah, my Lord, My everything...


Orang beriman itu, akan diuji. itu PASTI.
Pernah seorang sahabat berkata "iman kita tidak akan sempurna andainya kita tidak diuji".
Justeru, harus bimbang andai kita tetap dalam keadaan kita sekarang, selesa juga aman.
Tetapi, keselesaan itu juga suatu ujian, seandainya kita 'melihat' dengan hati.
Beriman dan diuji.
Seorang kakak sering meningatkan, "By hook, or by crook, kita mesti beriman, bukan?"
Sambungnya lagi, "Takkanlah kerana bimbang diuji, kita tidak mahu beriman pula?"
ya.
Cuma, belakangan ini saya sangat-sangat-sangat-sangat-sangat terkesan.
Setiap kali pulang dari yuyu, apa yang saya dengar dan imani (percaya),
saya akan diuji terus.
Setiap kali pulang dari yuyu, apa yang saya ucapkan dan imani (percaya),
saya akan diuji terus.
Sangat direct dan cepat.
Waktu yang kita punya tidak banyak.
Dan untuk memilih yang 'original' juga teguh itu, prosesnya panjang,
sukar juga harus berterusan.
Benarlah Janji Dia.
Tepatlah Kata-kata Dia.
Jangan tertapis.
Jangan tertapis.
Jangan tertapis.



"...Di antaramu ada orang yang menghendaki dunia dan di antara kamu ada orang yang menghendaki akhirat. Kemudian Allah memalingkan kamu dari mereka untuk menguji kamu; dan sesungguhnya Allah telah memaafkan kamu. Dan Allah mempunyai karunia (yang dilimpahkan) atas orang-orang yang beriman."
(Ali Imraan 3:152)




video

Friday, March 18, 2011

Nikmat


In the name of Allah, my Lord, my Everything.


Allah huAkbar, Allah huAkbar, Allah huAkbar walillahilhamdh.


Semalam, selesai yuyu, saya seperti menadapat satu tamparan hebat. Err, I mean, baru tersedar bila kena ketuk. Perkara yang saya buat ini, sesuatu yang serius. Kalau nak main-main, mungkin harus cari perkara lain. Main guli ke, tuju tin ke, galah panjang ke, apa-apa lah. Yang penting, yang dimain-mainkan itu bukan perkara ini.


Mungkin kalau saya tidak bersungguh, tiada kesan yang teruk pun ke atas perkara ini sebab hebat atau tidaknya perkara ini bukan terletak atas diri saya yang lemah ini, tetapi pada DIA yang mengizinkan setiap perkara itu untuk berlaku. Tetapi saya SANGAT SANGAT SANGAT SANGAT SANGAT SANGAT membutuhkan perkara ini, justeru, mahu atau tidak, memang saya SANGAT SANGAT SANGAT SANGAT SANGAT SANGAT perlu untuk bersungguh-sungguh melakukannya.


Wahhhh…. Memang stress. Perjalanan pulang dari lokasi terakhir saya dan adik-beradik lain menghadiri yuyu yang memakan masa hampir dua jam itu terasa sangat panjang dan jauh (melomparl-ompat kenderaan awam juga menggunakan kaki kuda saya memang memakan masa). Kepala berat memikir apa seterusnya, bagaimana nanti jalannya… macam-macam.


Saat-saat begini, baru nampak, selama ini (especially belakangan ini) sangat self-centered. Kerja sendiri, yuyu sendiri, duit poket sendiri, semuanya s sendiri lah… Alhamdulillah semalam, memang kena ketuk dengan tafsir surah almulk. Membuka hati pada pandangan yang lebih jelas. Allah huAkbar, Allah huAkbar, Allah huAkbar, walillahilhamdh.


Satu nikmat yang sering dipandang enteng. Bak kata Inche Puan Erra Fazira dalam “Kuliah Cinta”, -----> benda depan mata, selalu disia-siakan. Inikan pula benda yang ada dalam diri, tertanam sebagai fitrah, plausibility untuk terluput dari ingatan itu sungguh-sungguh sangat tinggi…


“Maka hadapkanlah wajahmu dengan lurus kepada agama (Allah); (tetaplah atas) fitrah Allah yang telah menciptakan manusia menurut fitrah itu. Tidak ada perubahan pada fitrah Allah. (Itulah) agama yang lurus; tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui,” (Ar Rum 30:30)


Nikmat iman, juga islam. Tetapi nikmat yang paling agung itu adalah… bila ALLAH menjadi Rabb kita. Dengan itu DIA mentakdirkan iman juga islam kita.


Bencana Tsunami di Jepun masih terasa sangat dekat dan baru. Ingatan dari DIA, pengajaran buat kita. Ujian kita di Malaysia, mungkin ujian “berada dalam keadaan selesa”. Complesant. Itu sudah cukup berat tetapi masih, apa tindakan kita? Apa peranan kita?


“Telah nampak kerusakan di darat dan di laut disebabkan karena perbuatan tangan manusia, supaya Allah merasakan kepada mereka sebahagian dari (akibat) perbuatan mereka, agar mereka kembali (ke jalan yang benar).” (Ar Rum 30: 41)


Keadaan saudara seislam kita di sana Alhamdulillah selamat. Mereka tinggal sementara di dalam sebuah bangunan yang terputus bekalan elektriknya (beberapa hari yang lalu. Sekarang, mungkin keadaan sudah membaik). Harus berjimat dan mencatu segalanya dengan teliti dan rapi. Perancangan harus bijak dan berfikir panjang. Bukan itu yang meruntun hati, juga jiwa. Tetapi, apa yang terjadi di luar bangunan itu yang menyedihkan.


Manusia sujud menyembah bumi. Bumi itu yang disembah, bukan ALLAH, rabb yang menjadikan kita, yang mencipta, memelihara dan mengasuh (mendidik) kita.




Bila diuji dengan kehilangan jiwa (nyawa), harta dan segalanya, ramai yang kehilangan punca. Bingung. Harus ke mana? Harus meminta pada siapa? Harus menyerahkan masa depan pada siapa? Mahu menyangkutkan harapan pada apa? Buntu. Keliru. Hingga-hingga, bumi itu yang disembahnya. Hilang dunia, lenyap bumi, berakhirlah kehidupan juga segalanya bagi mereka yang tidak mempercayai kehidupan selepas mati, yang kekal abadi.



Maka, nikmat yang paling agung itu adalah, apabila ALLAH menjadi Rabb kita.






Non Muslim Student 1: So, the world is showing her ‘last days’. What can we do now?

Non Muslim Student 2: Let’s just wait and see.

Non Muslim Student 1: We studied and live for over than 20 years… for nothing?


Maka, kerana itulah, nikmat yang paling agung itu adalah, bila ALLAH menjadi Rabb kita. Yang memberitahu kita tujuan hidup di dunia sebagai landasan untuk ke ‘dunia sana’ yang seharusnya menjadi matlamat kita.


“Allah-lah yang menciptakan kamu, kemudian memberimu rezeki, kemudian mematikanmu, kemudian menghidupkanmu (kembali). Adakah di antara yang kamu sekutukan dengan Allah itu yang dapat berbuat sesuatu dari yang demikian itu? Maha Sucilah Dia dan Maha Tinggi dari apa yang mereka persekutukan.” (Ar Rum 30: 40)


Allah huAlam...


Thursday, March 17, 2011

What A Life, huh?



In the name of Allah, my Lord, my Everything :)


Allah huAkbar, Allah huAkbar Allah huAkbar, walillahil hamdh

(hey, I started this entry in a right manner –I supposed- huhuuu inshaAllah)


As I went on rambling and ranting on my previous entry, I still couldn’t get myself over it -----> those stuff that made me despair or something like that. I usually have this ‘writing therapy’ to make me realize that there’re always more to live. But this time around, it seems like I’ve to learn it the hard way. Ouch!


Ok.

--------------------> it’s about the 3rd month of my post-grad life. And I’m progressing like Pentium 1 desktop computer, coping very hard to the expectations of what I’m ought to do and be. The ‘temporary comma’ for my reading mode has officially reached an end, the moment I met my dearest supervisor last week. And I realized she made me practically read and read and read and read a long list of ‘important stuff’ every single day until the end of March before I can tell my interest field to suicide myself do my research on. No lie.


What really ticks me off about this is that, I didn’t perform as I should. I put the blame on me. Should something bugged me off; I’ll take quite some times to get myself ‘recover’ and start to picking up or something like that quite slow. Guess I’m living a real ineffective life with inefficient heart and mind management. Three-month time should have taught me lots of things and I shall be way more familiar with my ‘current status’, right? T_______________________T


--------------------------> this second ‘prima-facie’ is lil bit disastrous at one point or another. This is what a daughter can cost a father. Waaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhh… (I hope that gives you the idea how scary my upcoming point would be)


You see, I’ve been serving my academy under the ‘Post-grad Scheme’ and working for 24-hours per month should allow me to claim thirteen hundreds bucks from the management. And the word ‘claim’ itself has drawn a negative connotation which would mean ‘a long-torturing full of anticipation- wait’. And between that period of time, this dearest, apple of her father’s eyes beautiful daughter has caused ‘tremendous’ troubles along the way. Mark my point here; since I can’t afford myself yet, I’ve to still, depending on my father’s wallet to survive my full of ‘pleasant surprises’ life.


Last week, I was so kind to ‘wash’ a friend’s contact lenses’ case altogether with her lenses which of course I need to replace her ‘eyes’ back with my pocket money----> from my father. I know I was seriously clumsy and all over the place. My bad, my bad.


At another point of time, I was so very friendly that I was utilizing my post-paid Celcom plan to the max. Errr, actually, I made my father pays around hundred every month. Yes, that’s terrible. I must figure out tactic and strategy which sounds like ‘wise-use’ or something or else, ... I don’t have the heart to imagine what’s next.


Other than that, I’m real mobile and flexible that I could get myself everywhere I wish to. And be careful with the ‘mobility and flexibility’ notion. To move or to get myself somewhere, would mean, another consumption of money. I hop in and off of public transports too often and caught lots of ‘cabs’ as well.


Stressed out.


Perhaps, I need to look for other part time jobs. Or apply for various scheme, incentives or stuff like that to draw in some financial assistance for my ‘uncang magic’. Starting a small business would make a sound too. Hurmn… all of the alternatives were listed. It’s about time to pick.



I wanna be good ^^



Gaji Pertama




Bismillah…


Ambillah ini, Mama.

Siapa lagi bisa menebak, hati si ibu yang sekonyong-konyong sebak. Air terjunan matanya lantas tersimbah deras, hingga dia sendiri tak bisa menyeka. Mama sedia maklum raih bulananku hanya secukup rasa. Dia malah arif berapa jumlah yang tersisa di dalam poketku. Dia lagi berkira-kira, mengukur jauh mana hala tuju anak-anaknya untuk tahun-tahun yang mendatang.

Lantas soalan Mama mematikan segala tindakanku,

Simpananmu bagaimana?

Selirat ragaku meluruh, syahdu, saat Mama menggenggam keras kedua tangannya, tanda menolak hadiah dari huluran salamku. Sungai tangis di pipinya tidak terempang lagi. Andai kuselami irama sendu itu, semestinya dapat kubaca perasaan Mama, bahawa bukan dek kepudaran sudi yang rajukkan rezeki. Mungkin inilah kalimah yang sedang dibisikkan kepadaku,

Cita-citamu masih jauh, nak.

Ketahuilah olehmu wahai Mama, anakmu ini sanggup berlapar ke senja demi sekuntum senyum darimu.


Irfan SangPelangi


Lewat malam tadi sambil menggulung meggi perasa kari dengan secawan minumam kurang manis, saya sempat menyelongkar ‘khazanah-khazanah’ dalam simpanan Disc D yang diperam sekian lama (ya, memang gayanya seperti sudah tiada ‘KERJA’ lain padahal banyaaaaaaak sangat kerja bersusun). Dan saya tidak dapat menahan diri dari membaca coretan seorang anak yang sangat saya adore (selain Baginda SAW).


Sesak dada.


Saat gaji pertama dihulur, meski menggeletar tangan, meski ia bererti hilang perginya seikat mimpi juga harapan, meski ia menghapus angan dan impian tetapi itulah yang seorang anak soleh mampu lakukan. Berapa ramai yang sanggup mengikat perut, berlapar hingga ke senja demi sekuntum senyuman ibu? Demi seulas wajah ceria ayah?


Sedih.


Satu perkara yang SANGAT SANGAT SANGAT SANGAT SANGAT saya mahu lakukan dalam hidup ---------------> menghukurkan wang gaji pertama kepada emak dan juga abah. Oh, usah ditanya sejak kapan saya mula berfikiran dewasa, melangkaui usia (19 selamanya kan?) kerana saya tidak punya jawapan untuk itu.


Walau sudah beberapa kerja sambilan saya lakukan dan itu juga bererti, sudah beberapa kali juga saya menerima wang upahan, tidak pernah sekalipun saya sempat hulurkan pada emak, pada abah. Selain hangus diguna untuk membayar yuran pengajian dan juga persediaan pembelajaran yang lain, sungguh, tidak pernah sekali pun tersisa untuk emak, untuk abah.


Sayu.


Bila hari raya, hari lahir atau saat-saat istimewa menjengah, masih, saya yang sudah sebesar ini tidak punya apa untuk dihulurkan. Waktu itu, andai ada yang boleh saya gadai pajakkan, sudah lama saya berbuat. Tapi, memang tiada apa yang pernah tersisa dalam simpanan. Tiada apa yang tertinggal untuk emak, untuk abah.


Hiba.


Satu perkara yang SANGAT SANGAT SANGAT SANGAT SANGAT saya mahu lakukan dalam hidup ---------------> menghukurkan wang gaji pertama kepada emak dan juga abah.


Dan saya sungguh-sungguh berdoa juga berharap, Sang Pencipta yang Maha Memelihara dan Mencukupi keperluan hamba-hambaNya itu, memberi saya ruang juga peluang untuk menunaikan satu perkara yang SANGAT SANGAT SANGAT SANGAT SANGAT saya mahu lakukan dalam hidup ---------------> menghukurkan wang gaji pertama kepada emak dan juga abah (sudah tentu, gaji bulan-bulan yang mendatang dengan seizinNya, inshaAllah).


Amin ya Rabb…



“Dan sesungguhnya telah Kami berikan hikmah kepada Lukman, yaitu: "Bersyukurlah kepada Allah. Dan barang siapa yang bersyukur (kepada Allah), maka sesungguhnya ia bersyukur untuk dirinya sendiri; dan barang siapa yang tidak bersyukur, maka sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Terpuji.


Dan (ingatlah) ketika Lukman berkata kepada anaknya, di waktu ia memberi pelajaran kepadanya: "Hai anakku, janganlah kamu mempersekutukan (Allah) sesungguhnya mempersekutukan (Allah) adalah benar-benar kezaliman yang besar"


Dan Kami perintahkan kepada manusia (berbuat baik) kepada dua orang ibu-bapaknya; ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah-tambah, dan menyapihnya dalam dua tahun. Bersyukurlah kepada-Ku dan kepada dua orang ibu bapakmu, hanya kepada-Kulah kembalimu.". (Luqman 31: 12-14)



p/s1: mungkin ini kesan elaun lambat masuk :p hahaa [^_^]”Y

p/s2: impian tanpa usaha itu gila, sia-sia. Sampai bila mahu bertahan dengan kekurangan bila tiada langsung usaha ke arah pembaikan? (ketuk kepala).



Sunday, March 13, 2011

ichlas


In the name of Allah, my Lord, my everything.



huaaaaaa.... eh. intro yang sangat tak sesuai. sangat anti-klimaks. anyway. situasi agak tegang dan stress belakangan ini. bukan di sekeliling saya, tetapi dalam diri saya. waaaaahhhh. now, that sounds BIG.


kucing adik accident dan disahkan paralyzed. buat masa sekarang. ok, that pretty much distressed me lil bit here and there. even saya suka tepuk si comel sampai beliau bengang sebab saya suka bengang dengan dia, still, dia masih sangat kasihan.


baiklah. kemudian ada beberapa lagi events yang saya dah tak berapa nak ingat. normal, an arissa with her "short term memory - dilemma".


ohh, ada juga. soal bila kita beriman, PASTI kita akan diuji. ini serius. janji Tuhan itu sangat sangat sangat tepat dan benar.


meyakini Allah itu sebagai Rab juga Ilah, butuh kepada pembuktian bagi kesaksian yang dilafazkan pada bibir juga hati. sungguhkah Allah itu sumber bahagia. sumber ketenangan juga punca dan arah segala gerak kerja, perbuatan, fikiran, buah bicara malah segala yang kita zahir juga sembunyikan.


malang dan sia-sialah hidup tanpa mengenal erti hidup kerana DIA.


malang dan sia-sialah hidup jika setiap detiknya hanya pura-pura, jika setiap detiknya hanya untuk menyedapkan hati, mengindahkan pandangan mata.


lebih malang dan sia-sia, andainya kita SANGKA, RASA, FIKIR hidup kita sudah sempurna, baik dan elok aja dengan apa yang kita kerjakan. dengan apa yang kita usahakan.


Allah huAkbar, Allah huAkbar, Allah huAkbar...


semoga setiap detik dalam hidup kita, kita tidak melepaskan diri dari DIA dengan memilih yang lain, yang kita sangkakan sumber bahagia juga ketenangan kita.


semoga setiap pilihan, fikiran, bicara juga amali kita dalam pimpinan DIA. dalam redha, rahmat, kasih, sayang, cinta juga perhatianNYA...


aminn ya Rabb










Wednesday, March 9, 2011

invigilation





these people are having their test and i'm invigilating them. no. i'm blogging :p ha-ha







good luck guys :) heee ^^






Tuesday, March 8, 2011

nilai bahagia







Bismillah…



Hari itu cuaca agak panas. Seperti minggu-minggu yang lain, Alhamdulillah, saya masih terus menunggu di perhentian bas usang di sebelah sekolah menengah sukan itu untuk bertemu dengan Shidah. Hampir satu jam menunggu, hati saya sudah tidak mampu untuk ‘bersangka baik menanti omnibus warna merah-putih dengan pasangan apek-nyonya veteran yang setia bekerja untuk memenuhi permintaan pelanggan kenderaan awam yang kian merosot di Ipoh.




harap maklum, sistemnya sangat tidak reliable dan langsung tidak konsisten untuk mencapai KPI yang ditetapkan oleh pelanggan seperti saya. barang siapa yang sanggup menunggu dan menanti penuh tabah itu, memang penyabar tahap dewa i tell you ^^






Dalam berkira-kira mahu menelefon syarikat teksi dan kereta sewa tunggal Ipoh, hujung mata saya dapat menangkap kelibat abang dalam perjalanan pulang dari pejabat pos dengan motosikal beliau yang sudah enam tahun dirempit ke sana sini. Hati berbunga ria, mata pula sudah bersinar galak, lalu saya menahan beliau dari terus pulang ke rumah. Beliau pada awalnya nampak teragak-agak mahu berhenti kerana tidak dapat menjangkakan entah awek mana yang menahan beliau di tepi jalan, rupa-rupanya adik sendiri… apadaaa….




Abang: Nak pergi mana?



Saya: Jumpa kawan.



Abang: Ada ke bas?



Saya: Tak.



Abang: Kenapa tak naik teksi?



Saya: Hehh… (sengih). Tak ada duit (Duit gaji untuk mengajar sementara dulu belum masuk. Elaun belajar pun tak ada sebab memang dah tak belajar. Duit yang ada kena save sikit).



Abang: Nak duit naik teksi tak?



Saya: Tak naklah. Kan tadi kite kata nak naik motor dengan hang (kata ganti diri kedua paling mesra)

Abang terus patah balik rumah dan ambil topi keledar ninja turtle sebelum membonceng saya ke masjid.



Bahagia. Walaupun jantung dah macam tertinggal-tinggal ditengah jalan sebab abang bawa motor laju. Sangat. Mahu saja saya jerit di telinga beliau kuat-kuat “Bang Pis (bukan nama sebenar)…! Kite nak sampai sana dengan selamat, hidup-hidup…!!). Tapi semua tu, imaginasi liar sahaja. Lebih baik diam dan berdoa dalam hati, atau saya akan ditinggalkan di tengah-tengah jalan. Sudahlah la fail peta dengan topografi hometown sendiri. Mahu merangkak balik rumah (sebab fail pembezaan jarak juga. Mungkin ingat rumah dekat then, decide untuk jalan aje ke rumah padahal entah berapa KM nak jalan,kan? Clever Arissa.)





Ya, kerana ‘something I hold inside’ saya melangkaui batas yang saya tetapkan sendiri. Kerana ‘something I hold inside’, saya melakukan banyak perkara aneh dan berani membuat tindakan kamikaze. Apa yang saya lakukan cuma sekelumit kecil dari segala nikmat yang Dia beri pada saya. Malah ramai lagi figura yang saya kenal, yang saya baca kisah mereka, melakukan pelbagai perkara di luar alam. Bertindak di luar jangkaan, hanya kerana ‘something they hold inside’.


Ada yang menunggang ojek sampai jatuh-jatuh untuk memenuhi hak saudara seislam.


Ada yang meredah salji tebal, berjalan selama lebih dari satu jam membawa beban berat untuk saudara yang lain.

Ada yang travel ke tempat asing sendirian untuk seorang saudara seislam yang baharu saja dikenali.


Ada yang bertukar-tukar kenderaan awam, dari satu stesen ke stesen yang lain demi kasih kepada saudara seislam mereka.


Ada yang meredah hujan panas… berkorban masa, wang juga tenaga hanya kerana sesuatu yang mereka yakini di dalam hati mereka.


Bagi mereka yang memandang dan berfikir dengan logik akal, memang apa yang dilakukan ini, tampak gila, mungkin juga sia-sia tak bermakna. Bergaya dan bertindak bagai orang asing di atas bumi sendiri selalu sahaja mengundang pandangan serong orang lain. Tapi itulah erti bahagia. Itulah erti gembira. Kamu tahu kenapa?


“Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin, diri dan harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka. Mereka berperang pada jalan Allah; lalu mereka membunuh atau terbunuh. (Itu telah menjadi) janji yang benar dari Allah di dalam Taurat, Injil dan Al Qur'an. Dan siapakah yang lebih menepati janjinya (selain) daripada Allah? Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan itulah kemenangan yang besar.” (At-Taubah 9:111)

Now, let’s think BIG and BEYOND our limited knowledge and logical boundaries.

Apa nilai bahagia pada kita?



Adakah bahagia yang kita kejar juga damba itu sesuatu yang kekal dan menjamin masa hadapan kita ‘di sana’ nanti?

Let’s rethink and reflect. Semoga cinta kita bukan palsu.














Saturday, March 5, 2011

finer things pt.2





cont'd...


So, what’s the matter with limitations?

We have them. Everybody has them.


Yes, we might miss all the finer things in the world due to our limitations.



When others have cars, motor bikes or even someone to pick and drop them any where and every where they wanna go, we have to hop in and out of our ‘reliable’ public transportation to get ourselves somewhere we’d have to be for a real important ‘business’.



When others indulging their comfy and cozy time, watching a mid-night movie in a brand new renovated GSC cinema with their beloveds and friends, we’re praying hard that we can get the last train to get home and wait all alone in the KTM station, listening to our old mp3 player of our favorite tracks to distract our very own selves.



When others enjoying their monthly allowance, buying good stuff, all the favorite food and clothes they would love to have, we’ve to think 56 times whether or not to spend the money on our ‘interests’ and ‘wants’. Or else, we’ll be a real broke in the middle of the month and wouldn’t have the chance to ‘infaq’ the money to a better way of using it.



When others have their beloveds to be around when they’re in need, we’re walking on a lonely road, tiredly alone and wonder if somebody would just stop to ask what that very person can do for you because we’re seriously worn-out and tired of taking care of ourselves.


-------



Wahhhhhhhhhhhh…. So many ‘when others but we’ things [blinking eyes]. They’re enough to show how we missed all of the finer things in life…



BUT hey….!!!



They’re just so called ‘FINER THINGS’ in life, when we’re actually had, have and yet to enjoy THE BEST and FINEST things in life promised by our Lord.



He said,

“…it is possible that ye dislike a thing which is good for you, and that ye love a thing which is bad for you. But God knoweth, and ye know not” (Al Baqarah 2:216)



Yes, we might love to have a car, enjoy more time and money on our own favorites and interests etc. etc. etc. because we think life could get better if we own them but they might actually be just another source of distress to us.



We wouldn’t even know until we’re on the shoes but He wouldn’t let us be in such situation for He loves us and care for us. So, there He gives us what we need and teaches us with so many lessons we ought to know in life.



So, what with the limitations in life?

We have them. Everybody has them.



Kak Syimah once asked,


“Until when do we wait for things to get better when we don’t even try to change them?”


“Until when do we wait for the finer things in life before we can act accordingly to our roles and responsibilities?”



I talked to a friend of the same issue and she just tentatively listened without saying any single word to comfort me. At that very point of time I know, what was her ‘monolog dalaman’ and I took the part to say it out loud…



“You kerja, semua orang kerja. You penat, semua orang penat. You ada masalah, masalah orang lain lagi besar, kan? So…?”



Hah-ha! She smiled and I laughed at myself. Thank you Allah. Thank you…



--------------> Others might have cars with the greatest horse power [in another word, advantages in life] but you have your ‘pair of horse legs’ [in another word, your disadvantages] to empower you. Use them. They’re not a limitation. They’re you strength!



“Verily this is no less than a Message to all the worlds; With profit to whoever among you wills to go straight; But ye shall not will expect as God wills – the Cherisher of the worlds” (At Takwir 81:27-29)



Cheers for all the finest things we have in life.