.:soft reminder:.

"And if My servants ask thee about Me - behold, I am NEAR; I respond to the call of him who calls, whenever he calls unto Me; let them, then, respond unto Me, and believe in Me, so they might follow the right way" (2:186)

Thursday, March 24, 2011

tarbiah





In the name of Allah, my Lord, My everything...


Orang beriman itu, akan diuji. itu PASTI.
Pernah seorang sahabat berkata "iman kita tidak akan sempurna andainya kita tidak diuji".
Justeru, harus bimbang andai kita tetap dalam keadaan kita sekarang, selesa juga aman.
Tetapi, keselesaan itu juga suatu ujian, seandainya kita 'melihat' dengan hati.
Beriman dan diuji.
Seorang kakak sering meningatkan, "By hook, or by crook, kita mesti beriman, bukan?"
Sambungnya lagi, "Takkanlah kerana bimbang diuji, kita tidak mahu beriman pula?"
ya.
Cuma, belakangan ini saya sangat-sangat-sangat-sangat-sangat terkesan.
Setiap kali pulang dari yuyu, apa yang saya dengar dan imani (percaya),
saya akan diuji terus.
Setiap kali pulang dari yuyu, apa yang saya ucapkan dan imani (percaya),
saya akan diuji terus.
Sangat direct dan cepat.
Waktu yang kita punya tidak banyak.
Dan untuk memilih yang 'original' juga teguh itu, prosesnya panjang,
sukar juga harus berterusan.
Benarlah Janji Dia.
Tepatlah Kata-kata Dia.
Jangan tertapis.
Jangan tertapis.
Jangan tertapis.



"...Di antaramu ada orang yang menghendaki dunia dan di antara kamu ada orang yang menghendaki akhirat. Kemudian Allah memalingkan kamu dari mereka untuk menguji kamu; dan sesungguhnya Allah telah memaafkan kamu. Dan Allah mempunyai karunia (yang dilimpahkan) atas orang-orang yang beriman."
(Ali Imraan 3:152)




video

4 comments:

  1. salam munaku,

    perasan tak, ALlah nak kamu cepat belajar. supaya kamu lebih laju. Dia beri ujian terus dan bukan bulan depan atau tahun depan atau masa yang lebih lama lagi.

    Dia nak kamu cepat2 diangkat ke satu level lagi. syukurlah dengan semua ini. sebab Dia masih care dan pandang muna..

    Rasulullah juga diuji kan..

    less than three!

    <3

    ReplyDelete
  2. yanaa...!!

    huuu T_____T
    sedih dn trharu sket hee ^^
    Allah huAkbar, Allah huAkbar, Allah huAkbar,walillahilhamdh :))

    jzkk utk ingatannya :))
    semoga Allah teguhkn kita dan sahabat2 yg lain atas pilihan ini inshaAllah...

    misyu~

    ReplyDelete
  3. adik!!!

    ujian memang pasti, dan sebab ianya pasti,kita mesti bersedia untuknya.

    pernah satu ketika ckp,"ni dah cukup sabar, x akan ada lagi kesabaran after this..."

    tapi Allah nak ajar, tingkat sabar tu xde limit nya.

    so,adik, teruskan berusaha!!!

    ReplyDelete
  4. kak ct:

    huuuuu T_____T jazakillah utk support dn ingatannya... ^^

    smoga Allah berkahi kak :)

    misyu la...

    ReplyDelete